'

Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας Σύρου

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Από τον άβακα στην 4η γενιά υπολογιστών

Στο μάθημα της Πληροφορικής (Τ.Π.Ε.) οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Ε’ τάξης ασχολήθηκαν με την ιστορία των υπολογιστικών μηχανών από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Η διδακτική τεχνική που ακολουθήσαμε ήταν της ερευνητικής εργασίας.

  • Συζητήσαμε το γενικό πλαίσιο και τι ονομάζουμε υπολογιστικές μηχανές, περιγράψαμε την ανάγκη του ανθρώπου να κάνει τις δουλειές του γρήγορα και τους υπολογισμούς του με ακρίβεια.
  • Χωριστήκαμε σε ομάδες και κάθε ομάδα ανέλαβε ένα θέμα: άβακας, μηχανισμός των Αντικυθήρων, μηχανή του Pascal (πασκαλίνα), μηχανή του Ζακάρ, αναλυτική μηχανή του Babbage και Ada, 1η-2η-3η και 4η γενιά υπολογιστών.
  • Αναζητήσαμε πληροφορίες στο Διαδίκτυο σύμφωνα με το θέμα κάθε ομάδας.
  • Συζητήσαμε σχετικά με το θέμα της εγκυρότητας της πληροφορίας.
    Σχετικό άρθρο στο ιστολόγιο της τάξης:
    Τι σχέση έχει η φωτογραφία μου με ένα μπισκοτάκι και με μια άγνωστη κυρία;
  • Σε αρχείο κειμενογράφου καταγράψαμε τις πληροφορίες καθώς και την ακριβή διεύθυνση από όπου αντλήσαμε πληροφορίες. Συζητήσαμε το θέμα της λογοκλοπής (plagiarism) και την ανάγκη να αναφέρουμε τις πηγές μας.
    Σχετικό άρθρο στο ιστολόγιο της τάξης:

    Δεοντολογικό και αντιδεοντολογικό
  • Αναζητήσαμε εικόνες στο Διαδίκτυο σύμφωνα με το θέμα κάθε ομάδας τις οποίες εισαγάγαμε στα κείμενά μας.
  • Μορφοποιήσαμε τα κείμενά μας.
  • Για να έχουν οι πληροφορίες μας και μορφή παρουσιάσεων αλλά και για να ασχοληθούμε με τον προγραμματισμό, χρησιμοποιήσαμε το προγραμματιστικό περιβάλλον του Scratch. Εισαγάγαμε τις πληροφορίες μας (κείμενα και εικόνες) χρησιμοποιώντας σκηνικά και φιγούρες που συνομιλούν: χαιρετιούνται, αναρωτιούνται, παρουσιάζουν, έρχονται και φεύγουν , εξαφανίζονται… Με όχημα τη φαντασία μας πολλά μπορούν να συμβούν, όπως το να συνομιλεί η Ada Lovelace με τον Babbage!

Όλες αυτές οι παρουσιάσεις βρίσκονται στο ιστολόγιο της Ε’ τάξης και συγκεκριμένα στην κατηγορία: ιστορία των υπολογιστικών μηχανών. Σε κάθε άρθρο του ιστολογίου τα παιδιά της ομάδας κατέγραψαν με ένα εισαγωγικό κείμενο τι παρουσιάζουν.

Παρουσιάζουμε παρακάτω δυο έργα και διαθέτουμε και υπερσυνδέσμους για όλες τις εργασίες. Στις εργασίες αυτές, ανάμεσα στα άλλα, θα "ανακαλύψετε" γιατί αναφέρουμε την υφαντική μηχανή του Ζακάρ στην ιστορία των υπολογιστικών μηχανών και τι σχέση υπάρχει ανάμεσα στην πρώτη γυναίκα προγραμματίστρια Ada και στον λόρδο Βύρωνα (Byron)...

  • Η αναλυτική μηχανή του Babbage κι η πρώτη γυναίκα προγραμματίστρια Ada

  • Υπολογιστές 4ης γενιάς

Κάνετε κλικ στην εργασία που θέλετε να δείτε και στη συνέχεια επιλέγετε το μπλε "κουμπί" αριστερά και την πράσινη σημαία.

 
 

Μαρία Ιωσηφίδου - εκπαιδευτικός της τάξης (ειδικότητα Πληροφορικής)

Δεν έχετε δικαίωμα να υποβάλετε σχόλια.

Αναζήτηση

ΣΥΝΔΕΣΗ

Παρακαλούμε, δημιουργείστε λογαριασμό. Με τη δημιουργία λογαριασμού: 1.Θα διαθέτουμε το e-mail σας και θα σας στέλνουμε ενημερωτικά μηνύματα. 2.Αν είσαστε συνεδεδεμένοι θα μπορείτε να υποβάλετε σχόλια. Σημειώνουμε ότι, κατά την εγγραφή, θα ήταν προτιμότερο να αναγράφετε το όνομά σας πλήρες σε μικρή ελληνική γραφή. Ευχαριστούμε.

επισκεψιμοτητα

Επισκέπτες
54
Άρθρα
303
Δικτυακοί Σύνδεσμοι
2
Εμφανίσεις Άρθρων
276586

Τελευταία τροποποίηση

  • Last Modified: Τρίτη 30 Ιούλιος 2019, 16:54:15.