'

Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας Σύρου

10 Οκτωβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας - 5.0 out of 5 based on 5 votes
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 5
ΧειρότεροΚαλύτερο 

10 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

«ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΘΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟΝ ΨΥΧΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΗΝΕΣ ΒΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ»

Μπορεί ο «Μπάτμαν», ο «Σπάιντερμαν» και διάφοροι άλλοι σούπερ ήρωες να φέρνουν χαμόγελα …ευτυχίας στα παιδιά, την ίδια ώρα, όμως, φέρνουν και εφιάλτες!

 Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν μετά από έρευνα επιστήμονες του Ινστιτούτου Παιδικών Ερευνών στο Σιάτλ των ΗΠΑ και υπενθυμίζουν στους γονείς ότι πρέπει να ασκούν έλεγχο στις παιδικές σειρές που παρακολουθούν τα παιδιά τους. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο διασφαλίζουν ότι δεν θα βλέπουν εφιάλτες στον ύπνο τους, αλλά και ότι δεν θα δέχονται αρνητικά μηνύματα, που πιθανώς να βλάψουν τον ψυχισμό τους.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι ειδικοί παρακολούθησαν στενά 565 μικρά παιδιά και ζήτησαν από τους γονείς τους να καταγράψουν πόσες φορές ξυπνάνε τρομαγμένα το βράδυ. Παρατήρησαν λοιπόν ότι ακόμα και όταν οι λιλιπούτειοι παρακολουθούσαν κλασικές παιδικές σειρές, όπως ο Μπάγκς Μπάνι, αυξάνονταν οι πιθανότητες να δουν εφιάλτες.

Έκθεση στη Βία

Η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Μισέλ Γκάρισον, αναφέρει: «Ακόμα και αυτές οι παιδικές σειρές ήταν πιο βίαιες από ό,τι μπορούσαν να αντέξουν οι μικροί μας εθελοντές. Φαίνεται λοιπόν ότι τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στη βία. Παλαιότερες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι βίαιες σκηνές σε παιδικά προγράμματα αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχολογικά προβλήματα και να «υιοθετήσουν» κακές συμπεριφορές.

Η κλινική μελέτη των ειδικών από το Σιάτλ έδειξε ότι η «Ντόρα η Εξερευνήτρια» και οι ήρωες του Σέσαμι Στριτ μπορούσαν να κατευνάσουν τα νήπια και να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μελέτη είχε επικεντρωθεί σε παιδιά νηπιακής ηλικίας, η επιστημονική ομάδα τονίζει ότι οι γονείς  πρέπει να περνάνε από… κόσκινο και τα καρτούν που βλέπουν οι λιλιπούτειοι ακόμα και όταν είναι πλέον στο Δημοτικό.

Τι λένε οι Έλληνες ειδικοί

Τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει την εμφάνισή τους δεκάδες καινούργια παιδικά προγράμματα, τα οποία χαρακτηρίζονται μεν κατάλληλα για όλους αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Μάλιστα ορισμένα, τα οποία προβάλλονται και στην ελληνική τηλεόραση, είναι ακατάλληλα ακόμα και για παιδιά του Δημοτικού! Αρκετοί γονείς, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, δεν μπαίνουν στη διαδικασία να παρακολουθήσουν οι ίδιο τις σειρές αυτές, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους δέχονται καθημερινά αρνητικά μηνύματα.

«Σε αρκετές περιπτώσεις, οι γονείς εφησυχάζουν και αφήνουν τα παιδιά τους να παρακολουθούν παιδικές σειρές, χωρίς πρώτα να ελέγχουν. Η αλήθεια είναι ότι σε σχέση με παλαιότερα χρόνια, οι σημερινοί γονείς φαίνονται πιο ευαισθητοποιημένοι, ενημερωμένοι και έχουν ένα βαθμό επαγρύπνησης. Όχι, όμως, όσο πρέπει», λέει στον «Ε.Τ» η κ. Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος. Μάλιστα, η ειδικός τονίζει ότι η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει κάνει τους Έλληνες γονείς να στρέψουν τη προσοχή τους σε άλλα θέματα: «Έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στα θέματα επιβίωσης, στο φόβο της ανεργίας και άλλα τέτοια θέματα. Κατά συνέπεια, η επίβλεψη σε τέτοιου είδους ζητήματα έχει ατονήσει λίγο. Η τηλεόραση αποτελεί για τους γονείς μια πρόσκαιρη πηγή ησυχίας». Τόσο τα νήπια όσο και τα παιδιά του Δημοτικού επηρεάζονται από όλα όσα βλέπουν στην τηλεόραση. «Το περιεχόμενο πολλών παιδικών σειρών είναι ακατάλληλο γιατί μεταφέρονται μηνύματα βίας και επιθετικότητας στα παιδιά. Ταυτόχρονα προάγουν τον ανταγωνισμό με την κακή του έννοια και τη βίαιη επιβολή, συχνά και με δόλιους τρόπους, του ισχυρότερου. Ουσιαστικά εισάγουν πρόωρα τα παιδιά σε έναν κόσμο που απέχει πολύ από τα διδάγματα των γονιών και ενδεχομένως από την πραγματικότητα», εξηγεί η κ. Καππάτου, και συμπληρώνει: «Τα μικρά παιδιά αδυνατούν να ερμηνεύσουν τα μηνύματα αυτά με συνέπεια η υπερέκθεσή τους να επηρεάζει σοβαρά τον ψυχισμό τους. Συχνά διαταράσσεται ο ύπνος τους, καθυστερούν να κοιμηθούν γιατί φοβούνται, βλέπουν εφιάλτες ή θέλουν να κοιμούνται με τους γονείς. Παράλληλα, αυξάνεται η επιθετικότητά τους μιμούμενα αυτά που βλέπουν στις αγαπημένες τους σειρές. Η εικόνα είναι μαγική και παντοδύναμη».

Ευθύνη των γονιών

Για όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως, η παρακολούθηση παιδικών σειρών και καρτούν αποτελεί… αγαπημένη ασχολία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι λιλιπούτειοι έλκονται από τη δράση και τη γρήγορη εναλλαγή των εικόνων. Έτσι, τα ίδια δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι κάποιο καρτούν τα τρομάζει ή τα αναστατώνει.

«Τα παιδιά πρέπει να βλέπουν επιλεγμένες παιδικές σειρές και καλό είναι να τις παρακολουθούν μαζί με τους γονείς τους. Υπάρχουν πολλά καλά παιδικά, όπως παλαιότερα τα «Στρουμφάκια», τα οποία προάγουν τη συνεργασία και άλλα θετικά μηνύματα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ.Καππάτου.

Και τι συμβουλεύει τους γονείς η Ελληνίδα ειδικός; «Πρέπει να είναι άγρυπνοι φρουροί, να προσέχουν τι παρακολουθούν τα παιδιά τους και να συζητούν μαζί τους. Ακόμα και εάν τα παιδιά επιμένουν να δουν μια σειρά, που οι γονείς θεωρούν ακατάλληλη, τότε ας καθίσουμε να το παρακολουθήσουμε μαζί τους και να συζητήσουμε μαζί τους τι τους άρεσε, πώς ερμηνεύουν αυτά που είδαν, να πούμε και τη γνώμη μας ενώ ταυτόχρονα να τους προτείνουμε και άλλα παιδικά που εγκρίνουμε. Φυσικά, προτεραιότητά μας παραμένει η επαφή του παιδιού μας με συνομήλικα παιδιά και η περιορισμένη παρακολούθηση τηλεόρασης», ολοκληρώνει η κ. Καππάτου.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Επιμέλεια: Βασίλης Χουρσούτογλου (δάσκαλος της Δ2 τάξης - σχ.έτος 2016-17)

Σχόλια   

# Rinio66 13-10-2016 12:06
Ευχαριστούμε!
Να συμπληρώσω μόνο πως η έκθεση των σημερινών παιδιών στη βία δεν εξαντλείται μόνο στις εν λόγο σειρές και στα καρτούν στην τβ και στο διαδίκτυο. Τα παιδιά σήμερα δυστυχώς βιώνουν τη βία (την συχνά κρυμμένη) ΚΑΙ μέσα στην καθημερινότητα τους (πχ αυταρχική ανατροφή, ανέχεια, φτώχεια ή ανεργία των γονέων, ενήλικες διενέξεις, προσφυγιά, παιδική δουλεία, στερεότυπα και διακρίσεις κάθε είδους- όλα αυτά ως βία προσλαμβάνονται από τα παιδιά και είναι βία άγρια και καθημερινή, χωρίς την "ασφαλή" απόσταση της οθόνης...)
Καλό είναι να είμαστε άγρυπνοι φρουροί λοιπόν για ΚΑΘΕ μορφή βίας που αγγίζει τα παιδιά μας και τα παιδιά όλου του κόσμου...

Δεν έχετε δικαίωμα να υποβάλετε σχόλια.

Αναζήτηση

ΣΥΝΔΕΣΗ

Παρακαλούμε, δημιουργείστε λογαριασμό. Με τη δημιουργία λογαριασμού: 1.Θα διαθέτουμε το e-mail σας και θα σας στέλνουμε ενημερωτικά μηνύματα. 2.Αν είσαστε συνεδεδεμένοι θα μπορείτε να υποβάλετε σχόλια. Σημειώνουμε ότι, κατά την εγγραφή, θα ήταν προτιμότερο να αναγράφετε το όνομά σας πλήρες σε μικρή ελληνική γραφή. Ευχαριστούμε.

επισκεψιμοτητα

Επισκέπτες
54
Άρθρα
303
Δικτυακοί Σύνδεσμοι
2
Εμφανίσεις Άρθρων
276622

Τελευταία τροποποίηση

  • Last Modified: Τρίτη 30 Ιούλιος 2019, 16:54:15.