'

Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας Σύρου

16 Οκτωβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 2
ΧειρότεροΚαλύτερο 

16 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Συνέντευξη με τον Walter Willett, Πρόεδρο του Τμήματος Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Harvard

«Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδυναμωθεί καθώς τα πολύτιμα συστατικά καταστρέφονται από τη βιομηχανική επεξεργασία./ Για να αντιμετωπιστεί η παιδική παχυσαρκία πρέπει να επικεντρωθούμε στο περιβάλλον του σπιτιού και στο σχολείο».

Στη ρήση του Ιπποκράτη «η τροφή μας είναι το φάρμακό μας», ο πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Harvard, Δρ. Walter Willett, προσθέτει πως «η τροφή μας πλέον είναι και το δηλητήριο μας». Για να επιλέξουμε τους θησαυρούς και να αποφύγουμε τους κινδύνους που κρύβονται στο πιάτο μας , αναλαμβάνει να εξηγήσει τους χρυσούς κανόνες, έτσι όπως διαμορφώθηκαν από τα αποτελέσματα των τελευταίων διατροφικών ερευνών.

Ποια είναι τα νεότερα επιστημονικά ευρήματα σχετικά με τις διατροφικές απειλές για την υγεία;

Τα τρανς λιπαρά που παράγονται από τα μερικώς υδρογονωμένα σπορέλαια είναι η πλέον επικίνδυνη μορφή λίπους στη διατροφή μας. Πρόκειται για τεχνητά παρασκευασμένες τεχνητές ουσίες που δρουν τοξικά στον οργανισμό προκαλώντας φλεγμονές σε όλους τους ιστούς του σώματος και αυξάνοντας τη χοληστερόλη του αίματος. Τα νέα ευρήματα μας αποκαλύπτουν  ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, άνοια, στειρότητα και πιθανώς παχυσαρκία. Ο δεύτερος κατά σειρά πιο τοξικός παράγοντας είναι η τεράστια πρόσληψη ζάχαρης που οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών και ραφιναρισμένων αμυλούχων τροφών (άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, ζυμαρικά) και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και διαβήτη.

Τι δείχνει η έρευνα σχετικά με τα ωφέλιμα συστατικά των τροφών;

Ένα πρόγραμμα διατροφής που περιλαμβάνει σπόρους, ξηρούς καρπούς, ψάρια και άφθονα πράσινα φυλλώδη λαχανικά παρέχει στον οργανισμό επαρκή ποσότητα Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων που είναι απαραίτητα στα κύτταρα και διατηρούν χαμηλό τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Αν και στην Ελλάδα η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, έτσι όπως διαμορφώθηκε πριν από μερικές δεκαετίες, περιλάμβανε τέτοιου είδους τρόφιμα, σε πολλά μέρη του κόσμου στην εποχή μας οι τροφές αυτές φθάνουν στο πιάτο των καταναλωτών έχοντας υποστεί βιομηχανική επεξεργασία που καταστρέφει τα ωφέλιμα λιπαρά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έτσι όπως «γεννήθηκε» στην Ελλάδα περιλαμβάνει επίσης αφθονία αντιοξειδωτικών συστατικών τα οποία εν μέρει καταστρέφονται από την βιομηχανική επεξεργασία με αποτέλεσμα να παρατηρείται μειωμένη πρόσληψη στον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Ποιες αλλαγές έχουν γίνει στη νέα διατροφική πυραμίδα, που πρέπει να αποτελεί το νέο μοντέλο διατροφής;

Υπάρχουν συνολικά τρεις διατροφικές πυραμίδες. Η παλιά πυραμίδα (food guide pyramid) όπως είχε διαμορφωθεί προ δεκαετίας εμπεριείχε σοβαρά λάθη καθώς βασιζόταν στη μειωμένη πρόσληψη όλων των λιπών. Η επόμενη (My Pyramid) που την αντικατέστησε, είναι ουσιαστικά άχρηστη, καθώς δε δίνει καμία ενημέρωση σχετικά με το τι πρέπει να τρώμε και τι όχι. Αντίθετα, η τελευταία (Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής) της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard βασίζεται στα νεότερα επιστημονικά στοιχεία και επικεντρώνεται στα καλά λιπαρά, τους καλούς υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, δίνοντας έμφαση στον ρόλο της σωματικής δραστηριότητας και στη συνολική θερμιδική πρόσληψη.

Πού οφείλεται η δραματική αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας και πώς μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολύπλοκη καθώς χρειάστηκε να συνδυαστούν πολλοί παράγοντες για να εμφανιστεί επιδημιολογικά το πρόβλημα της παχυσαρκίας. ΟΙ  πιο σημαντικοί από αυτούς περιλαμβάνουν προσήλωση στην τηλεόραση, προτίμηση στα ραφιναρισμένα τρόφιμα – που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες, ζάχαρη και κακά λιπαρά – υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών και έλλειψη σωματικής άσκησης. Για να αντιμετωπίσουμε την παιδική παχυσαρκία πρέπει να επικεντρωθούμε σε όλους τους παράγοντες τόσο στο περιβάλλον του σπιτιού όσο και στο σχολείο. Οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς δημιουργούν με τη στάση τους το «καλό» ή «κακό» παράδειγμα που μοιραία ακολουθούν τα παιδιά τους. Επίσης είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διαμορφώσει τις κατάλληλες υποδομές στην πόλη που ενθαρρύνουν το περπάτημα και κάθε μορφή σωματικής δραστηριότητας για όλες τις ηλικίες.

*Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

* Ο δρ. Willett  ήρθε στην Αθήνα για να «διδάξει» σε εκπαιδευτικό σεμινάριο του Ιδρύματος «Αριστείδης Δασκαλόπουλος».

Επιμέλεια: Βασίλης Χουρσούτογλου (δάσκαλος της Δ2 τάξης - σχ.έτος 2016-17)

Δεν έχετε δικαίωμα να υποβάλετε σχόλια.

Αναζήτηση

ΣΥΝΔΕΣΗ

Παρακαλούμε, δημιουργείστε λογαριασμό. Με τη δημιουργία λογαριασμού: 1.Θα διαθέτουμε το e-mail σας και θα σας στέλνουμε ενημερωτικά μηνύματα. 2.Αν είσαστε συνεδεδεμένοι θα μπορείτε να υποβάλετε σχόλια. Σημειώνουμε ότι, κατά την εγγραφή, θα ήταν προτιμότερο να αναγράφετε το όνομά σας πλήρες σε μικρή ελληνική γραφή. Ευχαριστούμε.

επισκεψιμοτητα

Επισκέπτες
54
Άρθρα
303
Δικτυακοί Σύνδεσμοι
2
Εμφανίσεις Άρθρων
276264

Τελευταία τροποποίηση

  • Last Modified: Τρίτη 30 Ιούλιος 2019, 16:54:15.