'

Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας Σύρου

θέματα γονικού ελέγχου - 5.0 out of 5 based on 3 votes
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 3
ΧειρότεροΚαλύτερο 

 

Θέματα γονικού έλεγχου

Το Διαδίκτυο (Internet) βρίσκεται στη ζωή μας και στη ζωή των μαθητών μας. Δεν εννοείται ένα άτομο ψηφιακά ενημερωμένο αν δεν μπορεί να διεκπεραιώσει ορισμένα θέματα μέσω Διαδικτύου. Τι γίνεται όμως με τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν; Ποια θέματα ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε;

Την προηγούμενη εβδομάδα (23, 24 και 26 Μαρτίου 2015) πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου μας στον χώρο του εργαστηρίου Πληροφορικής όπου συζητήσαμε θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο και χειριστήκαμε λογισμικά γονικού ελέγχου.

  • Σε πρώτη φάση συζητήσαμε πώς φέρνουμε σε επαφή, κυρίως τα παιδιά της ΣΤ τάξης, με τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τις πλοηγήσεις μας: παραπληροφόρηση, εκφοβισμός, "ψάρεμα" ψηφιακών στοιχείων, εθισμός κ.α. Συζητήσαμε τα θέματα αυτά και ενημερωθήκαμε για υπάρχοντες δικτυακούς τόπους που δίνουν επιπλέον πληροφορίες και οδηγίες.

σχετικό υλικό: εισαγωγικά θέματα

  • Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με την εισαγωγή ρυθμίσεων γονικού ελέγχου στο λειτουργικό σύστημα Windows7. Ασχοληθήκαμε μ’ αυτό το λειτουργικό σύστημα γιατί αυτό διαθέτουμε στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου μας, οπότε και ασκηθήκαμε επιτόπου. Ανάλογες ρυθμίσεις διαθέτουν κι άλλα λειτουργικά συστήματα. Αν εφαρμοσθούν αυτές οι ρυθμίσεις μπορούμε να ελέγξουμε τις ώρες λειτουργίας του υπολογιστή και τα διαθέσιμα παιχνίδια σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό τους.

Σ’ αυτό το σημείο θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι κανόνες απαγόρευσης δεν είναι πολλές φορές αποδοτικοί. Η συζήτηση με τα παιδιά μας και το κλίμα εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται στην οικογένεια – και παράλληλα και στο σχολείο – είναι αυτά που θα «θωρακίσουν» τα παιδιά ώστε να συμπεριφέρονται σωστά στις πλοηγήσεις τους στο Διαδίκτυο.

σχετικό υλικό: ρυθμίσεις γονικού ελέγχου

  • Στο τέλος αναφερθήκαμε σε πρόσθετα λογισμικά γονικού ελέγχου που υπάρχουν διαθέσιμα στο Διαδίκτυο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν δυο κατηγορίες κυρίως: λογισμικά που παρακολουθούν τις κινήσεις του υπολογιστή κι εκείνα που επιτρέπουν/ απαγορεύουν την πρόσβαση σε δικτυακούς τόπους. Ενδεικτικά ασχοληθήκαμε μ’ ένα πρόσθετο γονικού ελέγχου με το οποίο κάθε φορά που ο χρήστης/ το παιδί μας θέλει να δει μια ιστοσελίδα, καλείται αυτός που έχει τον γονικό έλεγχο να εισάγει τον κωδικό του και να επιτρέψει την πρόσβαση.

σχετικό υλικό: πρόσθετα γονικού ελέγχου

Σε κάθε περίπτωση, ο τελικός μας σκοπός είναι η υπεύθυνη πλοήγηση όταν έρθει η ώρα το παιδί μας να βρεθεί μόνο του στο Διαδίκτυο.

Και προσπαθούμε πάντα με τα παιδιά μας

  • να συζητάμε σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης θέματα που προκύπτουν ή γι αυτά που μπορεί να προκύψουν
  • να αναζητούμε πληροφορίες μαζί
  • να παίζουμε και να διασκεδάζουμε παρέα
  • να χαιρόμαστε τη χρήση του Διαδικτύου

Καλές πλοηγήσεις!

Μαρία Ιωσηφίδου - ειδικότητα Πληροφορικής

Δεν έχετε δικαίωμα να υποβάλετε σχόλια.

Αναζήτηση

ΣΥΝΔΕΣΗ

Παρακαλούμε, δημιουργείστε λογαριασμό. Με τη δημιουργία λογαριασμού: 1.Θα διαθέτουμε το e-mail σας και θα σας στέλνουμε ενημερωτικά μηνύματα. 2.Αν είσαστε συνεδεδεμένοι θα μπορείτε να υποβάλετε σχόλια. Σημειώνουμε ότι, κατά την εγγραφή, θα ήταν προτιμότερο να αναγράφετε το όνομά σας πλήρες σε μικρή ελληνική γραφή. Ευχαριστούμε.

επισκεψιμοτητα

Επισκέπτες
54
Άρθρα
303
Δικτυακοί Σύνδεσμοι
2
Εμφανίσεις Άρθρων
276686

Τελευταία τροποποίηση

  • Last Modified: Τρίτη 30 Ιούλιος 2019, 16:54:15.