'

Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας Σύρου

Παραθέτουμε ορισμένα λογισμικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε οι μαθητές να ασκηθούν με διάφορες δραστηριότητες.

Η εφαρμογή Sebran διαθέτει ασκήσεις δεξιοτήτων όπου με παιγνιώδη τρόπο μπορούν οι μαθητές να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: πόσα είναι, ποια είναι. Παρατηρούν, προσθέτουν, πολλαπλασιάζουν, συμπληρώνουν γράμματα, βρίσκουν λέξεις, παίζουν παιχνίδια memo (με εικόνες και με λέξεις), εξοικειώνονται με το πληκτρολόγιο στα γράμματα και στους αριθμούς, παίζουν κρεμάλα.

Κατεβάζετε το αρχείο εγκατάστασης από εδώ. Κατά την εγκατάσταση θα σας ζητηθεί και γλώσσα, οπότε επιλέγετε Greek.


Το Φωτόδεντρο είναι το Πανελλήνιο Ψηφιακό Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σχεδιάστηκε και αναπτύσσεται από το ΙΤΥΕ – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ στο πλαίσιο του «Ψηφιακού Σχολείου» για να αποτελέσει το κεντρικό σημείο πρόσβασης στο ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και είναι ανοιχτό σε όλους, μαθητές, δασκάλους, γονείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο.

Για να εισέλθετε πηγαίνετε εδώ.


Το Tuxmath είναι μία εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα να "παίξουν" οι μαθητές με τα Μαθηματικά. Ένας πιγκουίνος προσπαθεί να υπερασπιστεί το σπίτι του από τις πράξεις Μαθηματικών που πέφτουν από τον ουρανό, εφ' όσον βρίσκει σωστά το αποτέλεσμα της πράξης αυτής. Μπορεί ένας μαθητής να παίξει μόνος του ή να συναγωνιστεί το συμμαθητή του.

Κατεβάζετε το αρχείο εγκατάστασης από εδώ.


Το CmapTools είναι ένα ελεύθερο λογισμικό που αξιοποιείται για τη δημιουργία εννοιολογικών χαρτών. Αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο για τη Νόηση Ανθρώπου και Μηχανής.

Ένας εννοιολογικός χάρτης είναι ένα διάγραμμα που απεικονίζει γραφικά τη συσχέτιση μεταξύ διαφόρων εννοιών. Οι εννοιολογικοί χάρτες είναι ένας τρόπος αναπαράστασης της ανθρώπινης σκέψης, ή πιο συγκεκριμένα τρόπος αναπαράστασης ενός κάποιου πεδίου γνώσεων (όταν η συσχέτιση που απεικονίζεται είναι επιστημονικά ακριβής). Πηγή: el.wikipedia.org

Κατεβάζετε το αρχείο εγκατάστασης από εδώ.


 

Με το Scratch, μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας διαδραστικές ιστορίες, τα δικά σας παιχνίδια, όπως επίσης και κινούμενα σχέδια — και να τα μοιραστείτε με άλλα άτομα στην διαδικτυακή κοινότητα.

Το Scratch βοηθάει τα παιδιά να μαθαίνουν να σκέφτονται δημιουργικά, να λογικεύονται συστηματικά και να συνεργάζονται με ομαδικότητα. Κι όλα αυτά εισάγοντας τα παιδιά στις αρχές του προγραμματισμού.

Το Scratch είναι έργο της Lifelong Kindergarten Group της MIT Media Lab. Το Scratch παρέχεται δωρεάν.

Για να αρχίσετε να δημιουργείτε Scratch έργα, χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο, χρειάζεται να κατεβάσετε το αντίστοιχο λογισμικό από εδώ και να το εγκαταστήσετε.


Καθώς πλέον όλοι μας ασχολούμαστε με τη φωτογραφία έχοντας μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, πολλές φορές χρειάζεται να επεξεργαστούμε μια φωτογραφία μας για να τη βελτιώσουμε. Πόσες φορές δεν θα θέλαμε:

  • να μικρύνουμε το μέγεθος της φωτογραφίας μας; (σε Bytes)
  • να αφαιρέσουμε έναν στύλο που "ξεφύτρωσε" άσχημα;
  • να "κόψουμε" άσχετα πράγματα;
  • να δημιουργήσουμε μια εικόνα με διαφανές υπόστρωμα το οποίο θα μπορούσαμε να επεξεργαστούμε καλλιτεχνικά;
  • και κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα: να θολώσουμε τα πρόσωπα μιας φωτογραφίας που δεν θέλουμε να φαίνονται;

Προτείνουμε το λογισμικό Gimp το οποίο είναι μια εφαρμογή ελεύθερη και δίνει πολλές δυνατότητες (ανάλογες του Photoshop) και θα ασχοληθούν μ' αυτό κυρίως οι μαθητές μας της ΣΤ' τάξης και της Ε' τάξης. Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ. (Στον σύνδεσμο: Download GIMP 2.8.14 directly).


Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη των μαθητών και μαθητριών να έρθουν σε επαφή και να διαχειριστούν ένα λογισμικό κειμενογράφου ώστε να μάθουν τα στοιχειώδη για να διεκπεραιώνουν σωστά τα έγγραφά τους, προτείνουμε ένα λογισμικό το οποίο είναι ελεύθερο (free) και το "κατεβάζει" και το εγκαθιστά ο οποιοσδήποτε από το Διαδίκτυο δωρεάν, χωρίς καμία άλλη υποχρέωση ή διαφήμιση ή άλλη όχληση.

Προτείνουμε τη σουίτα λογισμικών LibreOffice, η οποία περιλαμβάνει λογισμικά κειμενογράφου Writer, υπολογιστικών φύλλων Calc, παρουσιάσεων Impress, σχεδίασης Draw, δημιουργίας μαθηματικών τύπων Math και βάσης δεδομένων Base.

Για να "κατεβάσετε" το LibreOffice

  1. μεταβαίνετε στη διεύθυνση: https://el.libreoffice.org/
  2. επιλέγετε: Λήψη
  3. επιλέγετε: Βασική εγκατάσταση (ανάλογα με το λειτουργικό σας σύστημα - είναι προεπιλεγμένη η επιλογή για Windows, αλλά διατίθεται και γιαMac OS X και Linux)
  4. το αρχείο "κατεβαίνει" στον υπολογιστή σας
  5. όταν έχει ολοκληρωθεί το "κατέβασμα", διπλοπατάτε στο αρχείο για να εκτελεστεί η εγκατάσταση.

Αναλυτικότερα: free λογισμικά και LibreOffice

Πηγές: https://el.libreoffice.org/

https://ellak.gr/2015/08/to-libreoffice-5-0-efthase-ke-xechorizi/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μαρία Ιωσηφίδου - ειδικότητα Πληροφορικής

Δεν έχετε δικαίωμα να υποβάλετε σχόλια.

Αναζήτηση

ΣΥΝΔΕΣΗ

Παρακαλούμε, δημιουργείστε λογαριασμό. Με τη δημιουργία λογαριασμού: 1.Θα διαθέτουμε το e-mail σας και θα σας στέλνουμε ενημερωτικά μηνύματα. 2.Αν είσαστε συνεδεδεμένοι θα μπορείτε να υποβάλετε σχόλια. Σημειώνουμε ότι, κατά την εγγραφή, θα ήταν προτιμότερο να αναγράφετε το όνομά σας πλήρες σε μικρή ελληνική γραφή. Ευχαριστούμε.

επισκεψιμοτητα

Επισκέπτες
54
Άρθρα
303
Δικτυακοί Σύνδεσμοι
2
Εμφανίσεις Άρθρων
276542

Τελευταία τροποποίηση

  • Last Modified: Τρίτη 30 Ιούλιος 2019, 16:54:15.