'

Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας Σύρου

ένα μουσείο γεννιέται - μέρος 2ο - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 1
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Ένα μουσείο γεννιέται - μέρος 2ο

Σχετικά άρθρα: 

Αυτή τη σχολική χρονιά 2014-15 με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ τάξης ασχολιόμαστε μ' ένα μουσείο: με το μουσείο των μέσων γραφής. Ξεκινήσαμε από την αρχαιότητα και καταλήξαμε στο πληκτρολόγιο.

Συνεχίζουμε την ενημέρωση σας για τα βήματα που ακολουθήσαμε στη δημιουργία του μουσείου. Θέλοντας να βάλουμε σε μια σειρά αυτά που είδαμε στα σχετικά βίντεο (πηλός, πάπυρος, περγαμηνή, τυπογραφία, γραφομηχανή) χρησιμοποιήσαμε ένα λογισμικό εννοιολογικού χάρτη: το Kidspiration.

Η εννοιολογική χαρτογράφηση είναι μια τεχνική διδασκαλίας και μια στρατηγική μάθησης που σκοπεύει να βοηθήσει τους μαθητές να μάθουν έννοιες με ουσιαστικό τρόπο (Βασιλοπούλου, 2001:σελ.27). Βασικό στοιχείο της αποτελεί η θεωρία του Ausubel για τη «μάθηση με νόημα», η οποία αναφέρεται στην προσαρμογή των νέων εννοιών στις προϋπάρχουσες γνωστικές δομές των μαθητών και στοχεύει στην ενίσχυση της εποικοδομητικής και ουσιαστικής μάθησης.

Δημιουργήσαμε δύο εννοιλογικούς χάρτες: ο ένας είχε ως βασική έννοια τις επιφάνειες γραφής κι ο άλλος είχε ως βασική έννοια τα μέσα γραφής. Θα μπορούσαν αυτές οι δυο έννοιες να αποτελέσουν στοιχεία ενός μόνο εννοιολογικού χάρτη, αλλά θωρήθηκε πιο απλό, για πρώτη φορά, τα παιδιά της Γ' τάξης να ασχοληθούν με μία βασική έννοια κάθε φορά. Σ' αυτούς τους εννοιολογικούς χάρτες τα παιδιά, όχι μόνον τακτοποίησαν οπτικά αυτά με τα οποία θα ασχολούνταν αλλά ασκήθηκαν και στην πληκτρολόγηση, αναρωτήθηκαν για την ορθογραφία κάθε λέξης, ανέπτυξαν τεχνικές αισθητικής και ελεύθερης έκφρασης.

Πηγές:

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη – Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα ΚΣΕ – Τεύχος 6Β, Ειδικό μέρος κλάδων ΠΕ19/20.

Μαρία Ιωσηφίδου - εκπαιδευτικός της τάξης (ειδικότητα Πληροφορικής)

  • media1.jpg
    big image
    media1.jpg
  • media2.jpg
    big image
    media2.jpg
  • media3.jpg
    big image
    media3.jpg
  • media4.jpg
    big image
    media4.jpg
  • media5.jpg
    big image
    media5.jpg
  • media6.jpg
    big image
    media6.jpg
  • media7.jpg
    big image
    media7.jpg
  • media8.jpg
    big image
    media8.jpg
  • media9.jpg
    big image
    media9.jpg
  • media10.jpg
    big image
    media10.jpg

Δεν έχετε δικαίωμα να υποβάλετε σχόλια.

Αναζήτηση

ΣΥΝΔΕΣΗ

Παρακαλούμε, δημιουργείστε λογαριασμό. Με τη δημιουργία λογαριασμού: 1.Θα διαθέτουμε το e-mail σας και θα σας στέλνουμε ενημερωτικά μηνύματα. 2.Αν είσαστε συνεδεδεμένοι θα μπορείτε να υποβάλετε σχόλια. Σημειώνουμε ότι, κατά την εγγραφή, θα ήταν προτιμότερο να αναγράφετε το όνομά σας πλήρες σε μικρή ελληνική γραφή. Ευχαριστούμε.

επισκεψιμοτητα

Επισκέπτες
54
Άρθρα
303
Δικτυακοί Σύνδεσμοι
2
Εμφανίσεις Άρθρων
276754

Τελευταία τροποποίηση

  • Last Modified: Τρίτη 30 Ιούλιος 2019, 16:54:15.