'

Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας Σύρου

"στα σύννεφα της δημιουργίας" - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 1
ΧειρότεροΚαλύτερο 

"Στα σύννεφα της δημιουργίας"

Γιορτή λήξης μαθημάτων σχολικού έτους 2016-17

Στις 31 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε η γιορτή λήξης μαθημάτων του σχολείου μας με θέμα "στα σύννεφα της δημιουργίας". Παρουσιάστηκαν εργασίες των μαθητών και μαθητριών που υλοποιήθηκαν στο σχολικό έτος, θεατρικά δρώμενα, δραστηριότητες με ρομποτάκια, ψηφιακές παρουσιάσεις, βίντεο, ταινίες (ντοκιμαντέρ και animation), μουσικά έργα.

Όλα αυτά ξεκίνησαν με το καλωσόρισμα των νηπίων και έκλεισαν με τον αποχαιρετισμό των παιδιών της ΣΤ' τάξης!

Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και τους ίδιους τους γονείς για το πλούσιο κέρασμα που μας προσέφεραν κατά τη διάρκεια της γιορτής!

Παραθέτουμε:

  1. το πρόγραμμα της γιορτής
  2. δυο λόγια για κάθε παρουσίαση
  3. ένα αναμνηστικό βίντεο
 
  Καλωσόρισμα καλεσμένων - Καλωσόρισμα νηπίων

Διαφορετικότητα
τάξη Α2 - υπεύθ. εκπαιδευτικοί: Βασιλική Μπάτζιου - Νικολέτα Γεκενίδου

"Ξ... όπως Ξιφίας"

Στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης, οι μαθητές της Α2, ασχολήθηκαν διεξοδικά με το ευαίσθητο θέμα της διαφορετικότητας. Έτσι, αποφάσισαν να παρουσιάσουν σε γονείς, μαθητές και δασκάλους, το ευχάριστο και διασκεδαστικό θεατρικό έργο "Ξ... όπως Ξιφίας", όπου ο Ξέρξης, πρωταγωνιστής της ιστορίας, παρά τα πειράγματα και τις ειρωνείες των συμμαθητών του, ανακαλύπτει και μας αποδεικνύει "την αξία της μεγάλης του μύτης".

Με δόντια καθαρά, έχουμε χαμόγελα αστραφτερά
τάξη Α1 - υπεύθ. εκπαιδευτικός: Λουίζα Ρούσσου (συνεργασία: Μαρία Ιωσηφίδου)

Στο τρίτο τρίμηνο στις ώρες της Ευέλικτης ζώνης ασχοληθήκαμε με το πρόγραμμα αγωγής υγείας για τα δοντάκια. Μέσα από δραστηριότητες όπως κατασκευές, παραμύθια, πειράματα, υπολογιστές, επισκέψεις, προσπαθήσαμε να γνωρίσουμε καλύτερα  τα δοντάκια  μας και να αποκτήσουμε γνώσεις και συνήθειες για τη  στοματική υγιεινή. Θέλαμε να κάνουμε πράξη το σύνθημά μας "Με δόντια καθαρά, έχουμε χαμόγελα αστραφτερά". Στη γιορτή μας ντυθήκαμε δοντάκια και η φοβερή Τερηδόνα μας κερνούσε γλυκάκια.... αλλά εμείς ξέρουμε ότι ακόμα και αν τα φάμε .... βούρτσισμα ξανά!

Στη συνέχεια οδηγήσαμε και το ρομποτάκι μας thymio ώστε να "περνάει" μόνο από τις καλές τροφές κι όχι από αυτές που χαλούν τα δοντάκια μας.

Οι δώδεκα μήνες διαγωνίζονται
™τάξη Β - υπεύθ. εκπαιδευτικός: Σταυρούλα-Φωτεινή Σταυριανοπούλου

Οι περιπέτειες του Οδυσσέα
τάξεις Γ1,Γ2 - υπεύθ. εκπαιδευτικοί: Ειρήνη Περπινιά – Γλυκερία Τσιρονίκου

Φέτος στην Ιστορία και τα δύο τμήματα εκπονήσαμε πολιτιστικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης. Στα προγράμματα αυτά προσπαθήσαμε να συνδέσουμε την Ιστορία με την Τέχνη. Κύρια πηγή έμπνευσής μας ήταν τα θέματα της Ιστορίας του σχολικού βιβλίου και τα δημιουργήματα των αρχαίων Ελλήνων που γνωρίσαμε μέσα από αυτό. Μια από τις εικαστικές δράσεις που πραγματοποιήσαμε στο πρόγραμμα ήταν και το θεατρικό παιχνίδι για την ενότητα του «Οδυσσέα». Η δράση αυτή έγινε με τη βοήθεια της κ. Ελένης Βουτσίνου η οποία έδεσε πολύ αρμονικά το σχολικό εγχειρίδιο με δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού. Όλο λοιπόν το υλικό που δημιουργήσαμε κατά τη διάρκεια του θεατρικού παιχνιδιού παρουσιάστηκε την ημέρα της σχολικής γιορτής.

Ζώα υπό εξαφάνιση
™τάξη Δ1 - υπεύθ. εκπαιδευτικός: Αναστασία Κατσαμάκα

Η παρουσίαση μας έκανε αναφορά στα ζώα υπό εξαφάνιση, στις αιτίες εξαφάνισης τους, στις οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία των ζώων και τέλος σε ορισμένες προτάσεις των παιδιών προκειμένου τα απειλούμενα ζώα  να μην εξαφανιστούν. Η παρουσίαση έκλεισε με ένα τραγούδι προς τους γονείς, το οποίο τόνιζε πόσο σημαντική είναι η βοήθεια και η συνεισφορά όλων μας.

Το δάσος της γνώσης
™τάξη Δ2 - υπεύθ. εκπαιδευτικός: Βασίλης Χουρσουτόγλου

Στο Δ'2 φτιάξαμε το Δάσος της γνώσης. Όπως λέει και ο τίτλος του, αποτελείται απο δέντρα γόνιμα, καρπός των οποίων είναι ο καρπός του μόχθου και του κόπου  των μαθητών μας σε όλη τη σχολική περίοδο του 2016-17.

Κεντρικό ρόλο στο δάσος αυτό παίζει η Κυκλοφοριακή αγωγή. Είναι ένα αντικείμενο που πιστεύουμε πως πρέπει να γίνει υποχρεωτικό μάθημα στα δημοτικά σχολεία και όχι ένα τυχαίο θέμα κατά επιλογή του δάσκαλου μόνο  για την ευέλικτη ζώνη. Όταν τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν πλέον μάστιγα για τη χώρα, είναι απορίας άξιο γιατί η πολιτεία δεν ορίζει την κυκλοφοριακή αγωγή ως υποχρεωτικό μάθημα στο εβδομαδιαίο σχολικό πρόγραμμα.

  Νίκησε τη βία – Κάνε μια φιλία!
τμήμα ένταξης - υπεύθ. εκπαιδευτικός: Κωνσταντίνα Γαβριηλίδου

Υπολογιστικές μηχανές από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας
τάξεις Ε1,Ε2 - υπεύθ. εκπαιδευτικός: Μαρία Ιωσηφίδου

Στη σχολική χρονιά 2016-17 ασχοληθήκαμε με τις υπολογιστικές μηχανές από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, από τον άβακα και τον μηχανισμό των Αντικυθήρων μέχρι τη μηχανή του Pascal και τους υπολογιστές 4ης γενιάς. Όλες τις πληροφορίες που βρήκαμε τις καταχωρήσαμε σε μικρές ιστορίες χρησιμοποιώντας το προγραμματιστικό περιβάλλον του Scratch. Μερικές από αυτές τις ιστορίες τις παρουσιάσαμε στη γιορτή μας.

Ταξίδι στους δρόμους της εξέλιξης - το ρομποτάκι
τάξεις ΣΤ1,ΣΤ2 - υπεύθ. εκπαιδευτικός: Μαρία Ιωσηφίδου

Από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο τα έξι παιδιά της ΣΤ' τάξης που αποτελούσαν την ομάδα ρομποτικής του σχολείου μας συναντιόντουσαν κάθε Κυριακή απογευματάκι για να υλοποιήσουν μια ιστορία ρομποτικής: κατασκεύασαν ένα διαμπερές λεωφορείο κάτω από το οποίο περνούσε ένα αυτοκινητάκι. Χρησιμοποίησαν Wedo 1, Wedo 2, Scratch 2 και πολλή - πολλή φαντασία, κέφι και μεράκι. Αυτή την ιστορία την διηγήθηκαν στη γιορτή μας.

Βιντεο-ιστορίες
τάξεις ΣΤ1,ΣΤ2 - υπεύθ. εκπαιδευτικός: Μαρία Ιωσηφίδου

Τα παιδιά της ΣΤ' τάξης κλήθηκαν να διηγηθούν φαντασικές ιστορίες που δύσκολο θα ήταν, αν όχι αδύνατο, να πραγματοποιηθούν. Ένα λιοντάρι που συνομιλεί με ένα άλογο, δυο κότες που περιδιαβαίνουν σε διάφορους χώρους, μια ομάδα ζώων που προετοιμάζεται για ποδοσφαιρικό αγώνα... Για να υλοποιήσουν τις ψηφιακές αυτές διηγήσεις ασχολήθηκαν με επεξεργασία εικόνας, ήχου και βίντεο. Στη γιορτή μας παρακολουθήσαμε μερικές ιστορίες...

Μια μέρα είναι κι αυτή... θα περάσει - η ταινία
™τάξεις ΣΤ1,ΣΤ2 - υπεύθ. εκπαιδευτικός: Μαρία Ιωσηφίδου

Μαθητές και μαθήτριες από την ΣΤ' τάξη δημιούργησαν μια κινηματογραφική ομάδα με σκοπό να δημιουργήσουν μια ταινία, όπως κι έγινε. Μέσα από τις επιμέρους ομάδες (συγγραφική, μοντάζ, σκηνοθεσίας, κάμερες, αφηγητές) προέκυψε ένα ντοκιμαντέρ που αφορούσε το 24ωρο των παιδιών. Και το όνομα της  ταινίας διάρκειας 10 λεπτών: "Μια μέρα είναι κι αυτή... θα περάσει". Στείλαμε την ταινία μας στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαθητικών Ταινιών Μικρού Μήκους και πήρε βραβείο πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης με το ομώνυμο τραγούδι.

Όμως... στη γιορτή παρουσιάσαμε την πλήρη έκδοση της ταινίας διάρκειας 53 λεπτών. Συμπεριελάμβανε τις περισσότερες από τις απαντήσεις των παιδιών αλλά και τις συνεντεύξεις των γονέων! Ήταν πραγματικά μια απολαυστική ώρα...

Γνωρίζω την Ευρώπη
™τάξεις Ε1, Ε2, ΣΤ1, ΣΤ2 - υπεύθ. εκπαιδευτικοί: Σοφία Αντωνοπούλου – Μαργαρίτα Φόνσου

Οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης μέσω του πολιτιστικού προγράμματος "Γνωρίζω την Ευρώπη", (Teachers4Europe) παρουσίασαν στα Αγγλικά και Γαλλικά ένα video με τις Ευρωπαϊκές γλώσσες και τ’ αξιοθέατα του Λονδίνου και του Παρισιού. Έτσι τα παιδιά απέκτησαν μία πιο σφαιρική άποψη για την Ευρώπη.

Το σπίτι των φυτών
™τάξη ΣΤ2 - υπεύθ. εκπαιδευτικός: Νίκος Ψαρρός

Τα παιδιά του ΣΤ2 παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο κατά το οποίο αναπαραστάθηκαν κάποιες από τις εργασίες που έκαναν καθ' όλη  τη διάρκεια του σχολικού έτους στο πλαίσιο προγράμματος που αφορούσε στη καλλιέργεια φυτών σε θερμοκήπιο. Επιπλέον εκτέθηκαν οι σχετικές ζωγραφιές των παιδιών, ορισμένα από τα φυτά του θερμοκηπίου και οι καρποί που συλλέχτηκαν.

ΣΙ-ΣΟΥ-ΝΤΟ ένα μουσικό παραμύθι για τη διαφορετικότητα
τάξεις Ε1, Ε2, ΣΤ1, ΣΤ2 - υπεύθ. εκπαιδευτικός: Ειρήνη Μυτιληναίου

Το "Σι- Σου-Ντο" είναι ένα μουσικό παραμύθι για τη διαφορετικότητα στα πλαίσια ενός πολιτιστικού προγράμματος που ασχολήθηκε η Ε' και η ΣΤ' τάξη στο μάθημα της μουσικής και παρουσιάστηκε με την τεχνοτροπία κινούμενης εικόνας - ΤΑΙΝΙΑ ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ.

  Τραγούδια ΣΤ' τάξης - Αποχαιρετισμός
τάξεις ΣΤ1, ΣΤ2 - υπεύθ. εκπαιδευτικός: Ειρήνη Μυτιληναίου

Εκθέματα

Έκθεση χειροτεχνικών δημιουργιών και εργασιών της Στ΄1 που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Επιμέλεια άρθρου: Μαρία Ιωσηφίδου
 

Δεν έχετε δικαίωμα να υποβάλετε σχόλια.

Αναζήτηση

ΣΥΝΔΕΣΗ

Παρακαλούμε, δημιουργείστε λογαριασμό. Με τη δημιουργία λογαριασμού: 1.Θα διαθέτουμε το e-mail σας και θα σας στέλνουμε ενημερωτικά μηνύματα. 2.Αν είσαστε συνεδεδεμένοι θα μπορείτε να υποβάλετε σχόλια. Σημειώνουμε ότι, κατά την εγγραφή, θα ήταν προτιμότερο να αναγράφετε το όνομά σας πλήρες σε μικρή ελληνική γραφή. Ευχαριστούμε.

επισκεψιμοτητα

Επισκέπτες
54
Άρθρα
303
Δικτυακοί Σύνδεσμοι
2
Εμφανίσεις Άρθρων
276545

Τελευταία τροποποίηση

  • Last Modified: Τρίτη 30 Ιούλιος 2019, 16:54:15.