'

Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας Σύρου

"Μέρα ή νύχτα;" Ο υπολογιστής κάνει ο,τι του πούμε - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 1
ΧειρότεροΚαλύτερο 

"Μέρα ή νύχτα;" Ο υπολογιστής κάνει ό,τι του πούμε

Έχοντας κατά νου να εισάγουμε τους μικρούς μας μαθητές και τις μικρές μας μαθήτριες της Β' τάξης στον προγραμματισμό θέσαμε ένα πρόβλημα: να ρωτάει ο υπολογιστής μας, να απαντάμε κι ανάλογα με τις εντολές που θέσαμε να δρα. Χρησιμοποιήσαμε το προγραμματιστικό περιβάλλον του Scratch.

  • Μας ξέρει ποιοι είμαστε; Όχι! Θα ρωτήσει το όνομά μας ή - σημαντικό αυτό- ό,τι όνομα του δώσουμε τέλος πάντων.
  • Ξέρει αν γύρω μας είναι ΜΕΡΑ ή ΝΥΧΤΑ; Όχι! Ανάλογα λοιπόν με τι του απαντήσουμε θα παρουσιάσει μια αντίστοιχη ζωγραφιά!
  • Μα στην αρχή, τι θα παρουσιάζεται, μια ζωγραφιά μέρας, μια ζωγραφιά νύχτας; Όχι! Ένα σκέτο χρώμα. Ό,τι του πούμε...
  • Στην πληκτρολόγηση χρειάστηκε να μάθουμε για τα θαυμαστικά, τα ερωτηματικά, μικρά, κεφαλαία... να ασκηθούμε άλλη μια φορά στην πληκτρολόγηση.
  • Κι ήταν η ΜΕΡΑ και η ΝΥΧΤΑ έτοιμες εικόνες; Όχι! Ζωγραφίσαμε μια ΜΕΡΑ και μια ΝΥΧΤΑ! Ελεύθερες ζωγραφιές με μόνο περιορισμό να φαίνεται ότι έχουμε ΜΕΡΑ ή ΝΥΧΤΑ. Σημαντικά σημάδια: κάποιος ήλιος, μερικά αστέρια... Γιατί να ζωγραφίζουμε μόνο στη Ζωγραφική του λειτουργικού μας συστήματος;
  • Και γίνεται χωρίς ήχο ή μια μουσικούλα; Όχι! Βάλαμε τα ακουστικά μας και συνεργατικά (λίγο άκουγε ο ένας, λίγο ο άλλος και μετά από συζήτηση) επιλέξαμε ποιος ήχος θα συνοδεύει το έργο μας.
  • Αποθηκεύσαμε και ανακτήσαμε το αρχείο μας πολλές φορές. Στην αρχή με καθοδήγηση. Μετά, κάθε ομάδα παιδιών ανακτούσε στα γρήγορα το αρχείο της.
  • Και μαζί με όλα αυτά γνωρίσαμε για πρώτη φορά τη δομή ελέγχου στον προγραμματισμό: "εάν ... τότε..."

Για να δείτε κάθε έργο πατάτε την πράσινη σημαία, μια φορά για τη ΜΕΡΑ, μια φορά για τη ΝΥΧΤΑ κι όσες φορές θέλετε. Παρακαλούμε, ακολουθείστε τις οδηγίες μας: απαντάτε με κεφαλαία ελληνικά.  Παρουσιάζουμε ένα ενσωματωμένο έργο κι ακολουθεί πίνακας με όλα τα έργα των παιδιών.

ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ!

ΜΕΡΑ_ΝΥΧΤΑ_1 ΜΕΡΑ_ΝΥΧΤΑ_5 ΜΕΡΑ_ΝΥΧΤΑ_9
ΜΕΡΑ_ΝΥΧΤΑ_2 ΜΕΡΑ_ΝΥΧΤΑ_6 ΜΕΡΑ_ΝΥΧΤΑ_10
ΜΕΡΑ_ΝΥΧΤΑ_3 ΜΕΡΑ_ΝΥΧΤΑ_7 ΜΕΡΑ_ΝΥΧΤΑ_11
ΜΕΡΑ_ΝΥΧΤΑ_4 ΜΕΡΑ_ΝΥΧΤΑ_8  

Μαρία Ιωσηφίδου - εκπαιδευτικός της τάξης (ειδικότητας Πληροφορικής)

Δεν έχετε δικαίωμα να υποβάλετε σχόλια.

Αναζήτηση

ΣΥΝΔΕΣΗ

Παρακαλούμε, δημιουργείστε λογαριασμό. Με τη δημιουργία λογαριασμού: 1.Θα διαθέτουμε το e-mail σας και θα σας στέλνουμε ενημερωτικά μηνύματα. 2.Αν είσαστε συνεδεδεμένοι θα μπορείτε να υποβάλετε σχόλια. Σημειώνουμε ότι, κατά την εγγραφή, θα ήταν προτιμότερο να αναγράφετε το όνομά σας πλήρες σε μικρή ελληνική γραφή. Ευχαριστούμε.

επισκεψιμοτητα

Επισκέπτες
54
Άρθρα
303
Δικτυακοί Σύνδεσμοι
2
Εμφανίσεις Άρθρων
276792

Τελευταία τροποποίηση

  • Last Modified: Τρίτη 30 Ιούλιος 2019, 16:54:15.