'

Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας Σύρου

Από το σώμα το δυνατό... στη μουσική που ταξιδεύει - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 1
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Από το σώμα το δυνατό... στη μουσική που ταξιδεύει

Στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου από τις 16:00 μ.μ. μέχρι τις 21:30 μ.μ. μία εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκαν προγράμματα που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς με ποικίλη θεματολογία.

Καθώς η εκδήλωση είχε μεγάλη διάρκεια είχε μάλλον έναν χαρακτήρα φεστιβάλ – γιορτής: το κοινό παρακολουθούσε την παρουσίαση που ενδιαφερόταν να δει και σ’ αυτό το πλαίσιο η αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου ήταν πάντα κατάμεστη με κάθε φορά εν μέρει διαφορετικό κοινό. Υπήρχε και μπουφές με κεράσματα τα οποία προσέφεραν απλόχερα οι γονείς των παιδιών του σχολείου τους οποίους κι ευχαριστούμε θερμά.

Λίγα λόγια για την παρουσίαση των προγραμμάτων:

  1. «Για σώμα δυνατό, τρώω το σωστό το φαγητό»

υπεύθ. εκπαιδευτικοί: Λουΐζα Ρούσσου, Γλύκα Τσιρονίκου, τάξεις:Β1, Β2

Παρακολουθήσαμε βίντεο όπου παρουσιάζονταν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του θεατρικού παιχνιδιού καθώς και τα έργα τους που είχαν υλοποιήσει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς: ζυμαράκια, ζωγραφιές με τον Αγησίλαγο, ζωγραφιές για το ψυγείο, άλλες ζωικής κι άλλες φυτικής προέλευσης, κολάζ, τα κείμνεο του δεκάλογου της σωστής διατροφής, πυραμίδες μεσογειακής διατροφής, τα κερτελάκια τους με τα αγαπημένα τους τρόφιμα, εννοιολογικούς χάρτες, κείμενα- όλα σχετικά με το θέμα τους. Τα παιδιά μας ανέπτυξαν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τα ερωτηματολόγια που είχαν μοιράσει σε παππούδες και γιαγιάδες για να δούμε τις διατροφικές συνήθειές τους. Στη συνέχεια έπαιξαν ένα μικρό θεατρικό έργο με την μικρή κοπελίτσα που μαθαίνει στον δράκο πώς να τρέφεται σωστά. Στο τέλος απολαύσαμε το τραγούδι από όλα τα παιδιά που είχαν ντυθεί μικροί μάγειρες.

Σετικά άρθα στον δικτυακό μας τόπο:

  1. «Μένω στη Σύρο και προστατεύω το περιβάλλον μου»

υπεύθ. εκπαιδευτικοί: Σοφία Αντωνοπούλου, Μαργαρίτα Φόνσου

17:35 – 17:45  αίθουσα εκδηλώσεων             τάξεις: Ε1, Ε2, ΣΤ1, ΣΤ2

Πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του περιβαλλοντικού προγράμματος για την ευαισθητοποίηση των παιδιών στη διαφύλαξη του καθαρού περιβάλλοντος, όπου αναλύθηκαν οι στόχοι του, τα στάδια υλοποίησής του, η λεξιλογική του προσέγγιση καθώς και οι δράσεις του (επιγραφές, ζωγραφιές, δοχεία αποριμμάτων για την παραλία). Το σχολείο μας έλαβε μέρος στη δράση «Η γη είναι στα χέρια σου» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι τάξεις Ε’ και Δ’ πήραν το 1ο βραβείο στις Κυκλάδες για την πρωτοτυπία και δημιουργικότητά τους.

  1. «Η γεύση των λέξεων» - συμμετοχή στον διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2016

υπεύθ. εκπαιδευτικός: Σοφία Αντωνοπούλου

17:45 – 17:55  αίθουσα εκδηλώσεων             τάξεις: Ε1, Ε2, ΣΤ1, ΣΤ2

Παρουσιάστηκε βίντεο με τις δράσεις τις σχετικές με "τη γεύση των λέξεων".

http://blogs.sch.gr/eposeidonia/category/γαλλική-γλώσσα/

  1. «Teachers4Europe – Γνωρίζω την Ευρώπη»

υπεύθ. εκπαιδευτικός: Σοφία Αντωνοπούλου

17:55 – 18:20  αίθουσα εκδηλώσεων             τάξεις:Ε1, Ε2, ΣΤ1, ΣΤ2

Παρουσιάστηκε η πορεία του προγράμματος κατά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα: αρχική ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών, γνωριμία με ήθη και έθιμα, δημιουργία αφισών και... μαγείρεμα κρέπας. Στο τέλος χόρεψαν σύγχρονους χορούς με το άκουσμα γαλλικών τραγουδιών.

  1. «Μουσείο μέσων τηλεπικοινωνίας»

υπεύθ. εκπαιδευτικός: Μαρία Ιωσηφίδου

18:25 – 18:55  αίθουσα εκδηλώσεων             τάξεις:Ε1, Ε2

Το "Μουσείο μέσων τηλεπικοινωνίας" παρουσιάστηκε με αναρτημένες τις εργασίες των παιδιών που είχαν υλοποιηθεί στον υπολογιστή (βιβλίο, συννεφόλεξα, ζωγραφιές, εννοιολογικοί χάρτες) αλλά και με κατασκευές, οι οποίες  αναφέρονταν στις τηλεπικοινωνίες από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Τα παιδιά, ανά ομάδες των δύο ατόμων, είπαν τα σχετικά για κάθε κατασκευή και πώς αυτή εξυπηρετούσε την επικοινωνία από απόσταση. Στις κατασκευές αυτές συνέβαλαν οι γονείς αφιερώνοντας χρόνο από τα απογεύματά τους. Το παρακάτω δεύτερο link είναι αφιερωμένο σ’ αυτήν τη συμμετοχή των γονιών.

  1. «Μ’ ένα καραβάκι, μια εδώ μια εκεί…»

υπεύθ. εκπαιδευτικός: Μαρία Ιωσηφίδου

19:00 – 19:20  αίθουσα εκδηλώσεων             τάξεις:ΣΤ1, ΣΤ2

Παρουσιάστηκε η ταινία η οποία γυρίστηκε με παιδιά της ΣΤ’ τάξης κι είχε σενάριο το οποίο είχαν γράψει τα ίδια. Τα παιδιά μέσα από την ταινία αφηγούνται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σπίτι και στο σχολείο. Ανάμεσά τους κυκλοφορεί κι ένα κορίτσι - φάντασμα, που όμως στο τέλος...

Επίσης, παρουσιάστηκε ένα βίντεο «πίσω από τις κάμερες» που είχε ως θέμα του τα δρώμενα που δεν συμπεριλήφθηκαν στην ταινία κι είχε χιουμοριστικό χαρακτήρα. Τα παιδιά δεν είχαν δει αυτό το βίντεο προηγουμένως και το χάρηκαν.

  1. «Ανακυκλώνουμε για να έχουμε»

υπεύθ. εκπαιδευτικοί: Θανάσης Κουβαλάκης, Ειρήνη Περπινιά

19:25 – 19:40  αίθουσα εκδηλώσεων             τάξεις:Δ1, Δ2

Η Δ’ τάξη ασχολήθηκε με το θέμα της ανακύκλωσης και το παρουσίασε με δύο θεατρικά δρώμενα όπου τα παιδιά είχαν αντίστοιχους ρόλους ανακυκλώσιμων υλικών. Στο ένα δρώμενο, κάτω από τους ήχους της hip-hop μουσικής, τα παιδιά ντυμένα ως κάδος ανακύκλωσης, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο τραγούδησαν το "Είμαι ο κάδος μπλε" και στο άλλο μας εξήγησαν πόσο λάθος είναι όλα αυτά τα υλικά να βρίσκονται στα σκουπίδια κι όχι σε έναν κάδο ανακύκλωσης.

  1. «Το τραγούδι της αποθήκευσης»

υπεύθ. εκπαιδευτικός: Ειρήνη Μυτιληναίου, Μαρία Ιωσηφίδου

19:45 – 19:50  αίθουσα εκδηλώσεων                         τάξεις:Δ1, Δ2

Η συνεργασία των εκπαιδευτικών (της μουσικής και της πληροφορικής) απέδωσαν ένα βίντεο όπου παρουσιάζονται τα παιδιά να παίζουν μεταλλόφωνα και να τραγουδούν σε στίχους σχετικά με την αποθήκευση αρχείων.

  1. «Παρ’  το σκουπίδι, καν‘ το παιχνίδι»

υπεύθ. εκπαιδευτικός: Μαρία Σταμπουλή

19:55 – 20:10  εξωτερικός χώρος                   τάξεις: Δ2

Τα παιδιά έπαιξαν μπόουλινγκ χρησιμοποιώντας τα πλαστικά μπουκαλάκια από τα γάλατα. Κόβοντας και ράβοντας παλιά μπλουζάκια έπαιξαν «καστρομαχίες». Χρησιμοποιώντας τα τενεκεδάκια από τις σοκολατολιχουδιές έπαιξαν το «κλωτσοκούτι» (ελληνικό, παραδοσιακό παιχνίδι).

  1. «Αλήθεια ή ψέματα;»

υπεύθ. εκπαιδευτικός: Μαρία Ιωσηφίδου

20:15 – 20:25  εργαστήριο Πληροφορικής  τάξεις:ΣΤ1, ΣΤ2

Τα παιδιά είχαν ασχοληθεί με λογισμικό επεξεργασίας εικόνας και παρουσιάστηκε βίντεο όπου εμφανίζονται στο διάστημα, σ’ ένα δάσος, στην παραλία ή παρέα με ρομπότ. «Αλήθεια ή ψέματα;» Ευαισθητοποιούνται έτσι στους κινδύνους «ανεβάσματος» φωτογραφιών στο Διαδίκτυο.

  1. «Δυο κόσμοι συναντιούνται» - συμμετοχή στον διαγωνισμό ρομποτικής για Δημοτικά

υπεύθ. εκπαιδευτικός: Μαρία Ιωσηφίδου

20:25 – 20:40  εργαστήριο Πληροφορικής  τάξεις:Ε1, Ε2

Από τον Οκτώβρη μέχρι τον Μάρτιο έξι παιδιά από την Ε' τάξη, ως ομάδα της ρομποτικής και με το όνομα "Τα επτάστερα" συναντιόντουσαν στο εργαστήριο Πληροφορικής και κατασκεύασαν ένα ρομποτάκι- γήινο όχημα κι ένα ρομποτάκι- UFO που συναντιώνται κάπου στον γαλαξία μας. Όλα αυτά τα παρουσίασε η ομάδα της ρομποτικής κι εξήγησε πώς διασυνδέονται τουβλάκια LEGO, αισθητήρες, γρανάζια και υπολογιστής. Η ομάδα πήρε μέρος στον Διαγωνισμό ρομποτικής για Δημοτικά όπου και προκρίθηκε στον τελικό διαγωνισμό στην Αθήνα.

  1. «Η μουσική ταξιδεύει»

υπεύθ. εκπαιδευτικός: Ειρήνη Μυτιληναίου

20:45 – 21:30  αίθουσα εκδηλώσεων    τάξεις:Δ1, Δ2, Ε1, Ε2, ΣΤ1, ΣΤ2

Πολιτιστικό πρόγραμμα που εμπνεύστηκε από διάφορα κεφάλαια των βιβλίων της μουσικής. 94 μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες  συνέλεξαν πληροφορίες, σχεδίασαν, κατασκεύασαν, ζωγράφισαν, ηχογράφησαν, έμαθαν τραγούδια και επί δύο συνεχόμενες ημέρες,  επί επτά ώρες την ημέρα χρειάστηκε να βγάλουν 2000 φωτογραφίες (!!!!!) για να μπορέσουν να αποδώσουν την κίνηση της ταινίας «καρέ- καρέ». Στη συνέχεια οι φωτογραφίες  επεξεργάστηκαν από τη μουσικό μας με ένα πρόγραμμα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που κάνει μοντάζ.

Ευχαριστούμε όσους απόλαυσαν μαζί μας αυτή τη γιορτή των προγραμμάτων!

  • feast101.JPG
    big image
    feast101.JPG
  • feast102.JPG
    big image
    feast102.JPG
  • feast103.JPG
    big image
    feast103.JPG
  • feast104.JPG
    big image
    feast104.JPG
  • feast105.JPG
    big image
    feast105.JPG
  • feast106.JPG
    big image
    feast106.JPG
  • feast107.JPG
    big image
    feast107.JPG
  • feast108.JPG
    big image
    feast108.JPG
  • feast109.JPG
    big image
    feast109.JPG
  • feast110.JPG
    big image
    feast110.JPG

Δεν έχετε δικαίωμα να υποβάλετε σχόλια.

Αναζήτηση

ΣΥΝΔΕΣΗ

Παρακαλούμε, δημιουργείστε λογαριασμό. Με τη δημιουργία λογαριασμού: 1.Θα διαθέτουμε το e-mail σας και θα σας στέλνουμε ενημερωτικά μηνύματα. 2.Αν είσαστε συνεδεδεμένοι θα μπορείτε να υποβάλετε σχόλια. Σημειώνουμε ότι, κατά την εγγραφή, θα ήταν προτιμότερο να αναγράφετε το όνομά σας πλήρες σε μικρή ελληνική γραφή. Ευχαριστούμε.

επισκεψιμοτητα

Επισκέπτες
54
Άρθρα
303
Δικτυακοί Σύνδεσμοι
2
Εμφανίσεις Άρθρων
276543

Τελευταία τροποποίηση

  • Last Modified: Τρίτη 30 Ιούλιος 2019, 16:54:15.