'

Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας Σύρου

"Το πηγάδι της γειτονιάς μας"-ρομποτική - 5.0 out of 5 based on 4 votes
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 4
ΧειρότεροΚαλύτερο 

"Το πηγάδι της γειτονιάς μας"

1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ρομποτικής για τα Δημοτικά με θέμα "Η δική μου πόλη"

Στις 10/3/2015 παρουσιάσαμε τη δουλειά μας με θέμα "Το πηγάδι της γειτονιάς μας" στα πλαίσια του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού ρομποτικής για τα Δημοτικά στην αίθουσα "Τουλούπης" στο σχολικό συγκρότημα του Μάνα. Η υλοποίηση για την παρουσίαση έγινε με LEGO, με αυτοματισμούς WEDO κια τη γλώσσα προγραμματισμού Scratch 1.4.

Πώς όμως εργασθήκαμε; Είμαστε η ομάδα ρομποτικής του σχολείου μας με μέλη έξι από τα παιδιά της ΣΤ τάξης. Συγκεντρωνόμασταν απογεύματα στον χώρο του εργαστηρίου Πληροφορικής.

Σε πρώτη φάση σκεφθήκαμε διάφορα θέματα για την κατασκευή μας κι όταν είχαμε καταλήξει σε δυο μόνον πιθανά από αυτά κι οι απόψεις ήταν διχασμένες, χρησιμοποιήσαμε ένα δημοκρατικό μέσο: ψηφίσαμε. Καταλήξαμε στην απόφαση να φτιάξουμε ένα πηγάδι και ένας κουβάς να ανεβοκατεβαίνει με αυτοματισμό. Στρωθήκαμε στη δουλειά: Με LEGO άλλα παιδιά έφτιαχναν το πηγάδι, άλλα τον κουβά κι άλλα τη μακέτα που θα συνόδευε την κατασκευή. Στη συνέχεια χρειαζόταν να κάνουμε τον κουβά να κινηθεί: δέσαμε τον κουβά μ' ένα νήμα με τον κινητήρα του WEDO. Μ' αυτόν τον κινητήρα θα κινείτο ο κουβάς. Τι όμως θα όριζε αυτήν την κίνηση; Ένα κουμπί! Το κουμπί μας το φτιάξαμε με αισθητήρα κλίσης. Πώς όμως θα κινείτο ο κινητήρας πότε από τη μια μεριά (να αφήνει το σκοινί) και πότε από την άλλη (να μαζεύει το σκοινί); Όλο αυτό το καθορίσαμε προγραμματιστικά με το Scratch.  Όταν μπορέσαμε να κάνουμε όλο αυτό το σύστημα να δουλέψει, ήμασταν φοβερά χαρούμενοι και περήφανοι!

Στη συνέχεια τοποθετήσαμε ένα αλογάκι, ένα σπίτι κι ένα δέντρο. Κι η ιδέα ήταν η εξής: το αλογάκι να πηγαίνει από το δέντρο στο σπίτι κι ανάποδα. Έγιναν όλες οι αντίστοιχες ενέργειες, μόνον που σ΄αυτήν τη φάση χρησιμοποιήσαμε κινητήρα και αισθητήρα κίνησης.

Η κατασκευή μας ήταν έτοιμη! Περάσαμε όμορφα, αναρωτηθήκαμε, σκεφθήκαμε, παίξαμε, δημιουργήσαμε... Να ευχαριστήσω τα παιδιά της ομάδας μας για τον χρόνο που διέθεσαν, για τις ιδέες που "κατέβασαν", για τα χαμόγελα που σκόρπισαν. 

Ευχαριστούμε και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την στήριξή του στην προσπάθειά μας με την αγορά επιπλέον υλικού που χρειασθήκαμε και τους γονείς των παιδιών που διέθεσαν χρόνο και κόπο για τις μετακινήσεις των παιδιών.

Στην επόμενη φάση του διαγωνισμού προκρίθηκε η κατασκευή του Δ.Σ.Πύργου Μεγαλοχωρίου Θήρας. Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια!

Η εκπαιδευτικός - προπονήτρια της ομάδας - Μαρία Ιωσηφίδου (ειδικότητα Πληροφορικής)

  • robotaki101a.JPG
    big image
    robotaki101a.JPG
  • robotaki102a.JPG
    big image
    robotaki102a.JPG
  • robotaki103a.JPG
    big image
    robotaki103a.JPG
  • robotaki202a.JPG
    big image
    robotaki202a.JPG
  • robotaki203a.JPG
    big image
    robotaki203a.JPG
  • robotaki 304a.jpg
    big image
    robotaki 304a.jpg
  • robotaki401a.jpg
    big image
    robotaki401a.jpg
  • robotaki501a.jpg
    big image
    robotaki501a.jpg
  • robotaki502a.jpg
    big image
    robotaki502a.jpg
  • robotaki601a.jpg
    big image
    robotaki601a.jpg

 

Δεν έχετε δικαίωμα να υποβάλετε σχόλια.

Αναζήτηση

ΣΥΝΔΕΣΗ

Παρακαλούμε, δημιουργείστε λογαριασμό. Με τη δημιουργία λογαριασμού: 1.Θα διαθέτουμε το e-mail σας και θα σας στέλνουμε ενημερωτικά μηνύματα. 2.Αν είσαστε συνεδεδεμένοι θα μπορείτε να υποβάλετε σχόλια. Σημειώνουμε ότι, κατά την εγγραφή, θα ήταν προτιμότερο να αναγράφετε το όνομά σας πλήρες σε μικρή ελληνική γραφή. Ευχαριστούμε.

επισκεψιμοτητα

Επισκέπτες
54
Άρθρα
303
Δικτυακοί Σύνδεσμοι
2
Εμφανίσεις Άρθρων
276255

Τελευταία τροποποίηση

  • Last Modified: Τρίτη 30 Ιούλιος 2019, 16:54:15.